Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Enquete

Sta je in de supermarkt bij het schap met noten. Je wilt cashewnoten maar je kan kiezen uit 3 verschillende bakjes waar evenveel in zit. Welke noten kies jij?
 

Wat eet ik? RSS Feed

Abboneer je op de Wat eet ik? RSS Feed

Voedingsweetjes

Wat eet ik? Weetjes ...

Op bezoek ...

We hebben 166 gasten online

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Laten we (kerst)feesten! Afdrukken E-mailadres

Santa_Coca Sinterklaas, Santa Coca Cola, geboorte van Christus of Winterwende? Wat we ook vieren in de donkerste dagen van het jaar; lekker eten, drinken, familie, vrienden en goede voornemens horen erbij.

Maar de geschiedenis leert ons dat het eigenlijk allemaal draait om de ZON.


Al duizenden jaren vieren verschillende culturen rond het noordelijk halfrond het ‘langer worden van de dagen’ en de hoop op een rijke oogst in het nieuwe jaar. Weg met de duisternis, ingemaakte groenten,  gezouten vlees en gerookte vis. Nog even en we kunnen weer frisse kersen, verse groenten en jonge bonen eten.


Al lang voor het kindeke Jezus (Kerst > Christmas > Christ > Christus > Jezus) werd geboren vierden we het midwinters lichtfeest. Dit stond bekend als Yule of Joelfeest.

Rond onze kerstdagen werd 12 dagen lang feest gevierd. Een versierde boomstam - yule log - werd verbrand als symbool voor de wedergeboorte van de zon. De boomstam mocht niet opbranden. De overgebleven kooltjes werden bewaard. Hiermee werd het volgende jaar de nieuwe stronk aangestoken.

Zolang de boomstam brandde vierden onze Germaanse voorouders feest. Slechte keuzes, overspel en fouten verbrandden in het vuur. We beloofden ons het volgende jaar beter te gedragen. Drank vloeide in overvloed en natuurlijk werd er goed gegeten! De Fransen bakken nog steeds rond kerst symbolisch een cake in de vorm van een boomstam, de Bûche de Noël; een opgerolde koek, gevuld met room en chocolade.

In de loop van de geschiedenis werd er een andere betekenis aan het decemberfeest gegeven. Voor gelovigen staat Jezus de verlichter symbool voor het licht in de duisternis. In onze consumptiemaatschappij staat de Amerikaanse obese nep-Sinterklaas (Santa Claus) centraal.

 

 

 
 

Laatste recept