Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Enquete

Sta je in de supermarkt bij het schap met noten. Je wilt cashewnoten maar je kan kiezen uit 3 verschillende bakjes waar evenveel in zit. Welke noten kies jij?
 

Wat eet ik? RSS Feed

Abboneer je op de Wat eet ik? RSS Feed

Voedingsweetjes

Wat eet ik? Weetjes ...

Op bezoek ...

We hebben 156 gasten online

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Vleesvrije dag - sympathiek idee. Afdrukken E-mailadres

Je hoeft de krant maar open te slaan of te googlen op internet en je durft bijna niets meer te eten. Van suiker wordt je hyperactief, vis is vergiftigd met dioxine en van vlees krijg je kanker. We worden vaak onnodig bang gemaakt. Maar dat minder vlees eten goed is voor de gezondheid, het milieu en het dierenwelzijn is nu eindelijk ook tot de gevestigde orde doorgedrongen.

Al ruim honderd jaar geleden, tijdens het hoogtepunt van de industriële revolutie, maakte de ‘Reformbeweging’ zich sterk voor een gezonde levenswijze zonder vlees, alcohol- en tabak. We moesten veel bewegen in de buitenlucht en het knellende korset mocht uit. Erg serieus werd het allemaal niet genomen. Nee, er werd vooral gelachen om deze geitenwollensokken types die ons waarschuwden voor de ‘gevaren van vlees’. Vlees eten hoorde bij welvaart, de industrie moest vernieuwen en de overheid zou ons wel beschermen.

Schijf-van-vijf uit 1953In 1973 had Sjef van Oekel een hit met het lied Zuurkool met vette jus en op school werd ons geleerd hoe we gezond moesten eten aan de hand van de ‘Schijf van Vijf’; met een prominente plaats voor de sappige karbonade.

Maar zo’n 30 jaar geleden kwamen voedingsvoorlichters tot een ander inzicht. Heel voorzichtig zette het door het ministerie van Landbouw gefinancierde ‘Voorlichting bureau voor de Voeding’ vraagtekens bij overmatige vleesconsumptie. Met de brochure : “Eten zonder vlees kan dat? begaf men zich op glad ijs! Al snel gevolgd door de brochure met de brutalere titel: Eten zonder vlees dat kan!”. In 1991 veranderde zelfs ‘de Schijf van Vijf’ in de ‘Schijf van Vier’ waarin zuivel en vlees nu samen in schijf-van-vieréén vakje stonden. Hiermee werd schoorvoetend toegegeven, dat onze vertrouwde aardappel- vlees- groente- maaltijd best wel eens vervangen kon worden door een bladerdeeg-kaas-spinazie- taart.

Toen in 1996 onze koeien behoorlijk gek werden en de schapen een blauwe tong kregen, werd de angst voor te veel slecht vet, en antibiotica in vlees overschaduwd door een nieuwe dreiging; konden wij mensen ziek worden door besmet vlees? Snel werd een nieuwe brochure gelanceerd: “Eet bewust…minder vlees.”

In 2004 wordt de ‘Schijf van Vijf’ weer uit de oude doos gehaald, maar dit keer met een ‘multicultureel stukje rundvlees'’ en de kaas, had plaats gemaakt voor een groot blok tofu.

Schijf-van-vijf-nieuw

Anno 2010 hebben Supermarktketens als AH, C1000 en Jumbo een groot assortiment biologisch vlees en vegetarische producten. Steeds meer mensen eten wel eens een dagje geen vlees. Wist je dat tussen 2005 en 2009 de markt voor biovarkensvlees in Nederland met 25 procent is gegroeid? Sterker nog: Nederlanders eten het meeste biovlees van heel Europa!
Het Voedingscentrum roept nu hard en zonder schaamte op tv en website: “Verrassend anders…vandaag geen vlees” . Zielige kippen kijken ons vragend aan: ‘Hebben mijn pootjes gescharreld?’ Het idee van de Partij van de Dieren en Paul McCartney om te streven naar één vleesvrije dag per week kan zelfs rekenen op de steun van milieu minister Jacqueline Cramer. Ze vond het een "sympathiek idee''.

Als we dan eindelijk kritisch durven te kijken naar de bio-industrie en de nadelen van té veel vlees eten. Als alleen nog CDA Kamerleden vragen stellen, in een wanhopige poging de denderende trein te stoppen,

Ja, dan wordt het tijd om een eeuw later volmondig toe te geven: Ok, jullie hadden tóch gelijk…

Door: Lara van Aalst
 
 

Laatste recept