Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Enquete

Sta je in de supermarkt bij het schap met noten. Je wilt cashewnoten maar je kan kiezen uit 3 verschillende bakjes waar evenveel in zit. Welke noten kies jij?
 

Wat eet ik? RSS Feed

Abboneer je op de Wat eet ik? RSS Feed

Voedingsweetjes

Wat eet ik? Weetjes ...

Op bezoek ...

We hebben 196 gasten online

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Weetjes

Weetjes over voeding en eten.



Geen Elfstedentocht maar wel Koek en Zopie Afdrukken E-mailadres

Hete chocolademelkWaar komt onze uitdrukking Koek en Zopie eigenlijk vandaan?

Zoopje*, zopie [= drank, teug sterkedrank] {1645} maar ook in de uitdrukking koek en zopie [= tent op het ijs]

'Onze Taal' vertelt

En wij maar warme chocolademelk drinken op dat ijs...

 
Sinterklaas kado tip: Kookboek van het jaar Afdrukken E-mailadres

Geef het beste kookboek cadeau kijk op Kookboek van het jaar verkiezing 2016

zak-van-sinterklaasHieronder een artikel van 5 jaar geleden! Het leuke is dat ze dit jaar maar liefst 10 jaar bestaan.

 

Maandag 14 november 2011 zijn de winnaars bekend gemaakt van het Kookboek van het Jaar.
Winnaar in de Categorie Beste initiatief: 'Autisme & Koken' door Drs Karen den Dekker. De Gouden Garde Publieksprijs ging dit jaar naar 'IJstijd' door Kees Raat & Barbara Bulten. Opvallend dat beide boeken Soberheid uitstralen. Waarmee deze boeken een grote doelgroep zullen aanspreken. Je hoeft immers geen autist te zijn, om opzoek te zijn naar Rust en Regelmaat.

In de categorie Nederlands is de Trotse Winnaar Yassine Nassir met haar boek Kookboek van het jaar'Kookkaravaan' over de Marokkaanse keuken verteld aan de hand van een familieverhaal. Hoezo is de multiculturele samenleving mislukt?
Met Stip op 1 in de categorie Vertaald een pastabijbel, het bewijs dat de Italiaanse keuken het tijdperk Berlusconi wel overleeft.

Surf snel naar www.kookboekvanhetjaar.nl en bestel één van de prijswinnende titels voor pakjesavond of als Sinterklaaskadootje naast of in de schoen.

 
Dieetmargarine even veel kcalorieën als Boter Afdrukken E-mailadres

Elke keer weer kom ik mensen tegen die het niet weten.
Vandaar nog een keer voor je op een rijtje gezet:

Smeer kcal/100 mg

Boter
Boter 1/2 vol   
Margarine  
Margarine Dieet 
Margarine 60/70% vet
Halvarine

750
390
733
748
589
360

Voor de kcalorieën hoef je jezelf de lekkere boter op je boterham dus niet te ontzeggen.
Van margarine en dus ook de DIEET margarine word je even dik.  
Natuurlijk zijn de vetten in margrine van planten afkomstig en dus gezonder dan de vetten in boter. Met de naam 'dieet' wordt bedoeld: het dieet met minder slechte vetten.   
Maar wil je minder kcalorieën binnen krijgen, dan moet je toch echt opzoek naar het pakje HALVARINE. Een stuk minder lekker dat wel, maar met wat beleg erop merk je er niet zo veel meer van, eerlijk is eerlijk  
Aan jou de keuze...

 

 
Veel voor weinig Afdrukken E-mailadres

ZEEUWS_MEISJENederlanders stellen hoge eisen aan de kwaliteit van hun eten. Ze zijn echter niet bereid hier veel geld aan uit te geven. Ze geven slechts 15% van hun inkomen uit aan voedsel. Dat is het minst van alle mensen in de wereld.

Lees meer...
 
Houdbaarheidsdatum: Hoog tijd voor verandering! Afdrukken E-mailadres

best-beforeDe Britse regering wil een einde maken aan de vermelding 'best before' of  'ten minste houdbaar tot' op voedselverpakkingen, om te vermijden dat miljoenen tonnen perfect eetbare waren nog langer weggegooid worden. De nieuwe richtlijnen voor voedselproducenten moeten consumenten betere informatie geven en ervoor zorgen dat ze minder snel etenswaren ongeopend in de vuilnisbak deponeren.
Volgt de rest van Europa nu ook? Want dit is in de tijd waarin duurzaamheid hoog op de agenda staat toch niet meer te verantwoorden!  

Producenten testen hun producten zelf in de praktijk met panels en onder gesimuleerde omstandigheden, de zgn 'bewaarstudies'. Hieruit wordt afgeleid hoe lang een product minimaal de juiste kwaliteit houdt. Daaruit volgt een houdbaarheidstermijn. Vaak nemen fabrikanten een marge en verlagen de houdbaarheidstermijn op de verpakking ten opzichte van de gevonden  houdbaarheidstermijn, om maar geen risico te lopen. Uitleg

De houdbaarheidsdatum zegt niet wanneer een product niet meer goed is. Deze datum is meer bedoeld als indicatie voor de winkel zodat zij weten wanneer ze het product niet meer mogen verkopen. Consumenten daarentegen nemen de datum erg serieus en kunnen geen onderscheid maken tussen slechts een veranderde kwaliteit (ten minste houdbaar tot) en echt bedorven etenswaren (ten minste te gebruiken tot). In veel gevallen betekent het namelijk helemaal niet dat het product na de houdbaarheidsdatum gevaarlijk is om te eten. Hierdoor wordt onnodig veel eten weggegooid .

Gezinnen in het Verenigd Koninkrijk gooien elk jaar 8,3 miljoen ton voedsel en drank weg, volgens cijfers van de instandhoudingsorganisatie Waste and Resources Action Programme (WRAP), die stelt dat 5 miljoen ton daarvan nog eetbaar is.
In Nederland gooien we gemiddeld per persoon maar liefst tussen de 43 en 60 kilo voedsel weg per jaar! (zie ook doe de weggooitest)

Hoogste tijd dus voor verandering! Nieuwe duidelijkere vermeldingen op zeer bederfelijke producten. Garnalen of eieren zullen bijvoorbeeld in de nieuwe richtlijnen gedetailleerde waarschuwingen meekrijgen over het risico op voedselvergiftiging als ze na een bepaalde datum gegeten worden. En uit een vermelding op bijvoorbeeld brood, zou duidelijk moeten blijken, dat er slechts weinig risico is. Sja, en een blikje witte bonen in tomatensaus...



 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 Volgende > Einde >>

Pagina 3 van 7
 

Laatste recept