Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Enquete

Sta je in de supermarkt bij het schap met noten. Je wilt cashewnoten maar je kan kiezen uit 3 verschillende bakjes waar evenveel in zit. Welke noten kies jij?
 

Wat eet ik? RSS Feed

Abboneer je op de Wat eet ik? RSS Feed

Voedingsweetjes

Wat eet ik? Weetjes ...

Op bezoek ...

We hebben 157 gasten online

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Informatie op de verpakking: wat is waar en wat niet? Afdrukken E-mailadres
donderdag 28 juni 2012 13:08

In de wet staat al sinds jaar en dag dat een fabrikant de consument niet mag misleiden met reclame leuzen die niet waar zijn. Deze algemene wetgeving bleek niet voldoende. Immers, wat de één als waar beschouwt is voor de ander een leugen of op zijn minst nog niet voldoende bewezen. Bovendien zijn er naast goedwillende, zichzelf respecterende fabrikanten natuurlijk ook producenten die willens en wetens hun goedgelovige klanten misleiden, om maar zoveel mogelijk geld te kunnen verdienen.

De Europese Commissie vond dus dat de consument beter beschermd moest worden en publiceerde in 2006 de zogenaamde 'Claims verordening'. Een wet waarin de bewijslast bij de fabrikant kwam te liggen: namelijk de consument hoeft niet meer aan te tonen dat hij misleid wordt, maar de fabrikant moet bewijzen dat dat wat hij beweert of suggereert over het voedingsmiddel ook echt waar is. Kortom: "Wie claimt bewijst".

Het gevolg was dat de EFSA (European Food Safety Authority) de bewijsvoering van alle gezondheidsclaims op voedingsmiddelen en vitaminepreparaten moest gaan beoordelen. Een enorme klus, die nu na 6 jaar is geklaard.

Resultaat: stapels wetenschappelijke dossiers zijn beoordeeld. De EFSA is streng geweest; Er zijn ruim 1.600 claims afgekeurd en slechts 222 toegestaan. Eind van het jaar moeten de producten met afgekeurde claims van de markt zijn en kunnen we zeker weten dat wat er op de verpakking staat ook echt klopt.

De lijst met de claims is te vinden op de site van de Europese Commissie.
Hier vind je onder andere dat het waar is dat na het eten van volkoren graanproducten het glucosegehalte in het bloed lager is dan na het eten van 'witte' graanproducten. Dat anti-oxidanten helpen voorkomen dat je rimpels krijgt blijkt echter gewoon een broodje aap verhaal.

Verschillende instanties zijn nu druk bezig een lijst te maken die ook voor gewone mensen begrijpbaar is. Als je het precies wilt snappen, moet je dus nog even geduld hebben.
Vanaf januari 2013 kan je in ieder geval de informatie op het etiket vertrouwen. Blijft, dat we zelf moeten kiezen wat lekker en gezond voor ons is.
Claim eens iets geks

 
 

Laatste recept