Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Enquete

Sta je in de supermarkt bij het schap met noten. Je wilt cashewnoten maar je kan kiezen uit 3 verschillende bakjes waar evenveel in zit. Welke noten kies jij?
 

Wat eet ik? RSS Feed

Abboneer je op de Wat eet ik? RSS Feed

Voedingsweetjes

Wat eet ik? Weetjes ...

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Wat vindt de Voedingsdeskundige er van?

Iedereen heeft wel een mening over voeding. Ook professionals geven hun mening op hun weblog's in columns en tv programma's. En men-o-men ... er wordt wat afgekibbeld!



Suiker niet verslavend Afdrukken E-mailadres
zondag 16 mei 2010 00:00

suikerkllontjesOm te laten zien hoe lang sommige misvattingen al bestaan (en maar door blijven etteren) -zie de preektijd die prof. Robert Lustig deze week van Umberto Tan kreeg-  hier nogmaals aandacht voor dit artikel over suikerverslaving wat al in mei 2010 op het Groeiend Kookboek verscheen.

 

Over suiker doen de wildste verhalen de ronde.

De zorgen over suiker zijn niet nieuw. Veertig jaar geleden werd het al omschreven als “pure, white and deadly”. Sinds die tijd worden aan suiker allerlei ziekten toegeschreven, zoals diabetes en allergie. Voedingskundigen hebben hier nog nooit echt wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Dat suiker verslavend is, kan volgens professor David Benton nu ook definitief naar het land der fabelen verwezen worden.

Lees meer...
 
Krokettentax weer in opspraak! Afdrukken E-mailadres
vrijdag 23 april 2010 09:13

kroketten

Zolang het aantal mensen met overgewicht maar niet afneemt, zal de roep om strengere maatregelen blijven. Want als voorlichtingscampagnes falen en mensen kennelijk niet hun eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen, moet de overheid ingrijpen. Al die ziektes die het gevolg zijn van obesitas kosten de samenleving immers heel veel geld!
Vettax, gesubsidieerde worteltjes, hogere ziektekostenpremies. Dat zijn pas effectieve maatregelen. Of gaat die bemoeizucht van de overheid dan toch echt te ver?

Lees meer...
 
Ik kies bewust voor het Gezonde Klavertje Afdrukken E-mailadres
donderdag 05 november 2009 19:00

Alle gezondheidslogos op één hoop in 2011?
bewuste-logoos

Fabrikanten doen hun best om het voor ons makkelijker te maken gezonde producten te kiezen.
Zo kennen we het ‘Gezonde Keuze Klavertje’ van Albert Heijn en het ‘Ik kies Bewust' logo van de grote levensmiddelenfabrikanten. Klavertjes met oranje cirkels en groene cirkels, blauwe vinkjes, oranje zonnetjes. Minister Klink vindt het allemaal véél te verwarrend worden voor ons winkelende huisvaders en moeders. Fabrikanten moeten de handen in één slaan en uiterlijk 1 januari 2011 prijkt er wat hem betreft nog maar één logo de verpakkingen. Maar wetenschappers van de Universiteit Wageningen zijn het hier niet helemaal mee eens.

Dit bleek uit een onlangs gepubliceerd boek van Hans Dagevos en Ellen van Kleef. Zij vragen zich namelijk af, of gezondheidslogo’s wel leiden tot gezondere keuzes. Weten we diep in ons hard zelf niet wat gezond voor ons is? Worden we straks niet blind voor al die informatie en trekken we ons er dan juist niets meer van aan? Of kiest een consument (on)bewust toch vaker voor een product met zo’n mooi stempel, zodat we niet steeds dikker worden en we aleen de goede vetten en niet te veel zout eten?

Onze minister zou volgens de auteurs van ‘Gezondheidslogo’s op eten’ eerst eens moeten nagaan of meerdere logo’s de fabrikanten niet juist scherp houden en aanzetten tot het maken van gezondere producten. Ook is het nog maar de vraag of logo’s niet vaak meer onduidelijkheid dan duidelijkheid scheppen. Want ook op dropjes en ijsjes staat zo'n gezondheidslogo en op bijvoorbeeld groenten in blik niet.

Na het lezen van al deze vragen lijkt het plan om alle logo's op één hoop te gooien, vooralsnog meer een wanhopige poging om orde te scheppen in de chaos, dan een weloverwogen beslissing.

 
Soort dieet maakt niet uit Afdrukken E-mailadres
vrijdag 06 maart 2009 01:00

Wie heeft niet eens een populair dieet uitgeprobeerd, in de hoop dat dit nu écht de oplossing is in de eeuwige strijd tegen die vetrolletjes?
Eerst is vet de boosdoener en moeten we juist veel koolhydraten eten. Maar dan moeten weer juist weer veel vet eten en zijn producten als brood, pasta, rijst, bananen uit den boze (Montignac). Nu Erica Terpstra 40 kilo is afgevallen met het eiwitdieet, stort heel Nederland zich op de Eiwitdrankjes van Prodimed.
Om gek van te worden! Maar dit is niet langer nodig. Welk dieet je ook doet, het effect is volgens Eetprofessor Katan hetzelfde; het maakt allemaal niets uit.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 Volgende > Einde >>

Pagina 2 van 3
 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 179 gasten online

Sabina kookt !


Warning: Creating default object from empty value in /home/drummersw/domains/groeiendkookboek.nl/public_html/modules/mod_feed/helper.php on line 46
My love can be your food (Prince)
  • Verhuizen!
    Inpakken, uitzoeken, weggooien, meenemen… Ja, ook digitaal verhuizen is best een klus. Maar het is gelukt! Vanaf nu staat SabinaKookt op www.sabinakookt.nl....
  • Caesar Salad
    Wie heeft de Caesars salad ontdekt? Volgens Rosa Cardini, een Amerikaanse dame, was het haar vader Caesar, die in 1924 in zijn...
  • Pasta met verse tomaat
    Dit gerecht is doodsimpel, maar het werkt alleen met de allerlekkerste tomaten. Kom je ergens honingtomaten tegen, aarzel dan niet en gooi...
  • Carpaccio van Bartholomeus Klip
    Een druppeltje van dit, een reductie van dat en een schuimpje van zus-en-zo? Niet in de Kaapse keuken van Lesley en Louise...