Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Enquete

Sta je in de supermarkt bij het schap met noten. Je wilt cashewnoten maar je kan kiezen uit 3 verschillende bakjes waar evenveel in zit. Welke noten kies jij?
 

Wat eet ik? RSS Feed

Abboneer je op de Wat eet ik? RSS Feed

Voedingsweetjes

Wat eet ik? Weetjes ...

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Voeg toe aan je Groeiend Kookboek favorieten
Mijn favorieten
E-mail dit recept naar een kennis
Print dit recept
Reviews
Tjendol ook wel Cendol
recipe image

De zon schijnt!
Maar buiten is het nu net zo koud als dit frisse snoepdrankje moet zijn, namelijk 4°Celsius. Je moet de zomer er dus zelf bij denken.

Tjendol is een drankje met groene sliertjes erin (gemaakt van een soort meel) aangevuld met Goela Djawasaus en Cocosmelk.

Het maken lijkt een hele klus, maar dat valt reuze mee!... aldus Oma Manis.

Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Indonesisch
Bereidingswijze
Koken
Dranken
Koude
Non-alcoholische Cocktails
Bereidingstijd
45 min. - 2 uur
  • 1 blik dunne Santen(cocosmelk) uit de Indische winkel
  • Tjendol of zelf maken
  • Hoengkwee(soort meel) ook uit de Indische winkel
  • Speciale zeef (meestal van alluminium, met gaatjes), kopen in Indische winkel of op de Passar Malem
  • Goela Djawa (van een blok of uit flesje kant en klaar) dit is Palmsuiker
Werkwijze voor dit gerecht

Eerst de tjendol maken:

  1. De Hoegkwee aanlengen, 1 kopje Hoegkwee op 6 koppen water,
  2. scheutje pandan-essence toevoegen, waardoor het groen wordt,
  3. Dit opkoken in een pannetje. Let op! Wel goed blijven roeren!
  4. Als het gaar is -even proeven- is het mengsel klaar voor gebruik.
  5. Tjendol-zeefDoe het mengsel in de zeef en druk het door de gaatjes, dit gaat goed met de achterkant van een grote lepel,
  6. Laat nu de sliertjes in een kom IJSKOUD water laten vallen, hierdoor stijven ze direct op, schep de sliertjes er uit met een schuimspaan.
  7. Dit is de Tjendol, die nu klaar is om zo in het glas te doen, wel eerst koud laten worden!

Alles (ijs)koud laten worden en bewaren in de koelkast.

Neem nu een mooi glas en maak 3 mooie laagjes van de Goela Djawa - Tjendol en de Santen.

Nog wat tips

Santen kan ietsje aangelengd worden met water.

Sommige mensen roeren alles door elkaar voordat ze het drinken, maar ik vind het lekkerder als je de Goela Djawa gewoon op de bodem laat en dan langzaamaan alles mengt door het al snoepend op te lepelen.

Indien gewenst kan er nog ''crushed ice'' bij gedaan worden.

Als alles koud is hoeft dat eigenlijk niet , want het ijs maakt alles wel weer dunner.

Leuke commercial:

 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 125 gasten online

Sabina kookt !


Warning: Creating default object from empty value in /home/drummersw/domains/groeiendkookboek.nl/public_html/modules/mod_feed/helper.php on line 46
My love can be your food (Prince)
  • Verhuizen!
    Inpakken, uitzoeken, weggooien, meenemen… Ja, ook digitaal verhuizen is best een klus. Maar het is gelukt! Vanaf nu staat SabinaKookt op www.sabinakookt.nl....
  • Caesar Salad
    Wie heeft de Caesars salad ontdekt? Volgens Rosa Cardini, een Amerikaanse dame, was het haar vader Caesar, die in 1924 in zijn...
  • Pasta met verse tomaat
    Dit gerecht is doodsimpel, maar het werkt alleen met de allerlekkerste tomaten. Kom je ergens honingtomaten tegen, aarzel dan niet en gooi...
  • Carpaccio van Bartholomeus Klip
    Een druppeltje van dit, een reductie van dat en een schuimpje van zus-en-zo? Niet in de Kaapse keuken van Lesley en Louise...