Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Enquete

Consumentenonderzoek 2012 wijst uit: Nederland maakt steeds meer gebruik van online boodschappen services. Ben jij ook een 'digiboodschapper?'
 

Voedingsweetjes

Wat eet ik? Weetjes ...

Doe mee!

Nog niet geregistreerd? KLIK HIER
Daarna kan je hieronder inloggen en zelf recepten toevoegen.



Na inloggen kun je op -recept toevoegen- klikken.

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Voeg toe aan je Groeiend Kookboek favorieten
Mijn favorieten
E-mail dit recept naar een kennis
Print dit recept
Reviews
Paardenvlees stoofpot op z'n Italiaans
recipe image
Gemaakt door Desirée, dinsdag 12 februari 2013

Eindelijk eens aandacht voor paardenvlees. Bij onze Zuiderburen in België en verderop in Italië weten ze paardenvlees ook op andere manieren te waarderen. Paard bereiden in plaats van berijden is daar een geaccepteerde bezigheid.

Tradities (uit wikipedia)

  • In Nederland waren er lange tijd aparte paardenslachterijen, apart van de gewone slachterijen. Anno 2008 zijn er daar nog maar heel weinig van over.
  • Joden mogen geen paardenvlees eten, het is niet kosjer.
  • Vroeger was in tijden van oorlog het slachten van paarden strikt verboden omdat het paard een essentieel deel was van de oorlogsuitrusting.
  • Ook Rooms-Katholieken mogen het niet vanwege een decreet van Paus Gregorius III in 732.
  • In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is het eten van paardenvlees not done; de laatste paardenslachterijen worden door politieke en milieuactivisten bestookt. Dit noopte de laatste van de drie Belgische paardeslachterijen in de Verenigde Staten in 2007 het bedrijf op te doeken.
  • Ook in België en in het noorden van Frankrijk zijn de specifieke paardenbeenhouwerijen aan het verdwijnen. Paardenrookvlees en paardenbiefstuk zijn echter bij de meeste Belgische slagers en supermarkten verkrijgbaar.
  • Vilvoorde en de Baksteenkaai aan de Sint-Katelijneplaats (Frans: Place Sainte Catherine) in Brussel waren ooit beroemd om hun restaurants waar een paardenbiefstuk gegeten kon worden. In Vilvoorde zijn er thans nog een tweetal restaurants gespecialiseerd in paardenbiefstuk.
  • In Japan wordt paardenvlees wel als shashimi gegeten: rauw en dun gesneden met sojasaus.
  • In de centraal Aziatische landen zoals Mongolië, Kazachstan en Kirgizië, waar het paard nog tot het dagelijks leven behoort, is het eten van paardenvlees niets ongewoons.

 

Eén spreekwoord bevat `paardenvlees`

1) paardenvlees gegeten hebben (=erg wild (woelig) zijn)

 

Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Italiaans
Bereidingswijze
Braden
Stoven
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Gerecht
Vlees
Bereidingstijd
langer dan 2 uur
Hoeveel
4 - 6 personen
  • 1 kilo paarden poulet / doorregen paardenlappen
  • 2 stengelsbleekselderij
  • 2 tot 3 wortels
  • 1 grote ui
  • 4 kruidnagelen
  • 1 dozijn korianderzaadjes
  • 1 laurierblad
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gr reuzel of vet spek
  • 1/4 kopje olijfolie
  • 1 liter volle, droge rode wijn
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel Beurre manié (50/50 boter met bloem – deeg)
  • Bloem
  • Paprikapoeder naar smaak (2-3 tl, niet te meer)
Werkwijze voor dit gerecht
  1. Snijd het vlees in grote stukken en snij de reuzel/spek en wortel in repen.
  2. Snijd de andere groenten klein en doe ze met het vlees en de kruiden, behalve de paprika, in een kom en giet de wijn over dit alles.
  3. Dek de kom af en laat het vlees in de koelkast gedurende drie dagen marineren. Roer het vlees af en toe door.
  4. Dep het vlees droog (bewaar de groenten en de marinade), bestuif het met bloem en braad het daarna op hoog vuur aan in een pan tot dat het mooi bruin is.
  5. Voeg de groenten toe, en als deze een paar minuten gekookt hebben, giet je de marinade over het vlees. Zet als dit mengsel weer kookt het vuur laag en laat dit ongeveer drie uur stoven.
  6. Als het vlees gaar is, schept u het vlees uit de pan in een schaal. Bind de saus in de pan op het vuur met de boter-bloem bal, en breng het mengsel op smaak met paprikapoeder. Let op dat het meel gaar wordt!
  7. Giet deze saus over het vlees en serveer bijvoorbeeld met polenta of gnocchi en een bijgerecht.
 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 245 gasten online

Sabina kookt !

Moet je kijken wat je dan eet
  • Krokant buikspek

    Het is soms lastig om hoeveelheden in te schatten. Normaal gesproken is 200 gram vlees per persoon meer dan voldoende, maar ik...

  • Tortellini met gorgonzola, peer en pancetta

    Als je de luxe hebt van een hele vrije zaterdag, wat kun je dan doen? De administratie is een optie, of de...

  • Klassieker: risotto Milanese

    Risotto Milanese is de klassiekste risotto die we kennen. Hij krijgt die prachtige gele kleur van saffraan, het duurste specerij ter wereld. Wat...

  • Klassieker: ossobuco met gremolata

    Ossobuco is een klassieke Italiaanse stoofschotel, met kalfsschenkels in een saus met tomaat en witte wijn. Osso buco betekent letterlijk: vlees met een gat....