Fava, spliterwtenpuree
recipe image Beschrijving Φάβα -Fava
Fava wordt gemaakt van spliterwten. In Griekenland zijn dat gele, maar het kan ook van de groene spliterwten gemaakt worden.Een heerlijk en smeuïg bijgerecht.
Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Grieks
Vegetarisch
Bereidingswijze
Koken
Anders...
Moeilijkheidsgraad
Simpel
Gerecht
Bijgerecht
Bereidingstijd
langer dan 2 uur
Belangrijkste Ingrediënt
Erwten - Groen, Geel, Split
Hoeveel
12
  • 500 gram spliterwten
  • 1 ui
  • 3 bosuitjes
  • 1 dl. olijfoliezout,
  • peper,
  • laurierblad,
  • verse peterselie of tijm
  • klein scheutje wijnazijn
Werkwijze voor dit gerecht
  1. Was de fava en kook deze 10 minuten in water. Indien nodig afschuimen.
  2. Laat de fava dan 30 minuten in het hete water staan.
  3. Laat de fava uitlekken en voeg heet water toe, een geschilde ui, laurier, zout en peper.
  4. Kook 45 minuten en roer regelmatig in de pan om aanbakken te voorkomen.
  5. Haal de ui en de laurier eruit, giet de fava af en druk het door een zeef.
  6. Vermeng de fava met de olijfolie en azijn, tot een zachte, smeerbare en smeuïge massa.
  7. Serveren met de fijngesneden bosuitjes en verse peterselie of verse tijm.
Nog wat tips
Bewaar het kookvocht om zonodig nog een klein beetje toe te voegen als de puree erg zwaar wordt.