Andijviestampot met mosterdsaus
Beschrijving

Stampotten zijn gemakkelijke éénpans maaltijden en bovendien erg gezonde winterkost.

Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Hollands/Belgisch
Bereidingswijze
Koken
Moeilijkheidsgraad
Goed te doen
Gerecht
Stamppotten
Bereidingstijd
15 - 45 minuten
Belangrijkste Ingrediënt
Aardappels
Andijvie
Hoeveel
4 personen
1 kg. aardappelen,
1 rookworst,
150 g. magere rookspekblokjes,
1 ui,
2 el. bloem,
melk 1/4 lt.
1/4 bouillontablet,
1-2el mosterd,
350 gram andijvie.
Werkwijze voor dit gerecht
De aardappelen schillen, in 4 stukken snijden en in 3 dl. water aan de kook brengen.
De andijvie in heel smalle reepjes snijden.
De worst wassen, op de aardappelen leggen en samen gaarkoken in 30 min.
De rookspekjes in wat bakboter of margarine zachtjes uitbakken,
2 el. spekvet eruit scheppen en dan de ui, die u eerst snippert, op de spekjes scheppen.
Het spekvet in een steelpannetje met 1 el. bakboter opnieuw verhitten en de bloem erbij roeren.
Melk, 1/4 lt. in delen toevoegen en al roerend steeds aan de kook brengen. Het bouillontablet in de saus oplossen en deze 5 min. al roerend zachtjes verwarmen. Daarna de mosterd erbij roeren.

De rookworst uit de pan nemen, de aardappelen afgieten en vervolgens fijnstampen en met 1 dl. melk smeuïg roeren. De spekjes met de uien en het bakvet en de andijvie door de puree mengen, de rookworst erop leggen en de mosterdsaus apart erbij serveren.