Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Enquete

Sta je in de supermarkt bij het schap met noten. Je wilt cashewnoten maar je kan kiezen uit 3 verschillende bakjes waar evenveel in zit. Welke noten kies jij?
 

Wat eet ik? RSS Feed

Abboneer je op de Wat eet ik? RSS Feed

Voedingsweetjes

Wat eet ik? Weetjes ...

Op bezoek ...

We hebben 174 gasten online

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Bestrijdingsmiddelen in groente en fruit Afdrukken E-mailadres

Iedere zomer als ik langs akkers en boomgaarden fiets zie ik ze weer: de sproeiwagens die van alles rondspuiten ter bestrijding van ziekten en onkruid. Ik vraag me dan altijd af hoeveel wij hiervan zullen binnen krijgen via het grondwater of rechtstreeks via het appeltje of de broccoli. spuiten2Ik hoop dat "ze" het wel zullen controleren en dat alles dus wel goed zit, óf ... ik neem me weer stellig voor om voortaan alleen nog maar biologische producten te kopen. 

Onlangs publiceerde de Overheid een persbericht met de hoopvolle titel: 'Strengere controles op groente en fruit van buiten EU effectief'.


Ik lees verder...
Op basis van een Europese wet worden groente en fruit uit bepaalde landen buiten de EU steekproefsgewijs gecontroleerd op aanwezige gewasbeschermingsmiddelen
In de landbouw worden 'insekticiden' altijd eufemistisch 'gewasbeschermingsmiddelen' genoemd. Tja, het is maar of je aan de kant van de broccoli of aan de kant van de bladluis staat Onbeslist
Ik lees verder...
In de periode januari 2009 – december 2010 heeft de nVWA 35 keer producten bij de grens tegen gehouden, omdat de toegestane norm was overschreden. Het ging hierbij vooral om producten uit Thailand, India, Egypte en de Dominicaanse Republiek: pepers, bonen (inclusief kouseband), erwten (inclusief peultjes en sugarsnaps) en broccoli-achtige Aziatische koolsoorten.
Was dat veel of weinig? Daar kan je niet veel over zeggen, want je weet immers niet hoeveel steekproeven er genomen zijn.
Op de website van  AGF zoek in naar importcijfers: De import van alleen al vers fruit vanuit landen buiten de EU(alle 27 landen) was in 2009 11.119.882 ton!. Ik vrees dat het aan aantal steekproeven niet voldoende is om "effectief" te kunnen noemen.

En hoe staat het met de veiligheid van producten in Europa?
Ik lees verder...
Groente en fruit uit Frankrijk, Griekenland en Nieuw-Zeeland lieten helemaal geen overschrijdingen van de normen zien. Bloemkool, ijsbergsla, rode biet, rode kool, witte kool, kiwi, peer en perzik waren vrijwel vrij van residuen.

Ik weet niet zeker of ik nu opgelucht ben of niet, als ik dit soort berichten lees. Okee, "ze" controleren dus wel, maar of alles daarmee goed is?...

Lees hier meer over de groente en fruit gifmeter.

Door: Lara van Aalst

 
 

Laatste recept