Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Enquete

Sta je in de supermarkt bij het schap met noten. Je wilt cashewnoten maar je kan kiezen uit 3 verschillende bakjes waar evenveel in zit. Welke noten kies jij?
 

Wat eet ik? RSS Feed

Abboneer je op de Wat eet ik? RSS Feed

Voedingsweetjes

Wat eet ik? Weetjes ...

Op bezoek ...

We hebben 161 gasten online

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Ik wil niet kiezen !! Afdrukken E-mailadres

We willen allemaal een beter milieu en eerlijke handel en minder afval, maar willen we hier ook meer voor betalen of langer voor in de keuken staan? Nou ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik moet mezelf er nog altijd toe zetten om het duurdere biologische vlees te pakken en nu eens niet te kiezen voor die makkelijke voorgesneden andijvie in een plastic zakje.
En dan ben je zelf eindelijk goed bezig, dan komt de volgende stap... overtuig je huisgenoten van het nut van een dagje zonder vlees en hoe verdedig je dat die biologische kipfilet van jou veel duurder is dan de kiloknaller biefstuk?
Kiezen

Het lijkt een vicieuze cirkel: De supermarkt wacht tot er vraag is naar beter geproduceerd voedsel, maar de consument verwacht dat de supermarkt zijn verantwoordelijkheid neemt.
Hoezo biologische wijn? Betekent dat dan dat de druiven in de wijn die ik altijd kocht bol stonden van de bestrijdingsmiddelen? Hoe zit het met die eerlijke chocoladeletters? Hebben dan al die jaren kindertjes slavenarbeid verricht om cacaobonen te plukken voor mijn 'chocolade L' in plaats van naar school te gaan?

In een welvarende maatschappij, zou het vanzelfsprekend moeten zijn, dat er verantwoord ingekocht wordt door de supermarktbazen. Ik bedoel, we betalen toch genoeg en hoeveel winst wil zo'n grootgrutter nu eigenlijk maken?
In een welvarende maatschappij zou het verzelfsprekend moeten zijn, dat ons eten op een nette manier geproduceerd wordt.
Nee, als een betere wereld afhankelijk is van ons consumenten, dan zie ik het somber in.
De supermarkten moeten ons geen keus laten. Wij zijn van goede wil, maar laat ons in vredesnaam niet steeds kiezen!

Een mooi voorbeeld is de komst van het scharrelei; een hele vooruitgang in die tijd. Mensen moesten er aan wennen. We schrokken van het leed dat werd geleden door de kippen in  legbatterijen. Liever wilden we dat de kippetjes gescharreld hadden voordat het filetjes werden.
Nu verkopen Albert Heijn, C1000, Edah, Super de Boer, Konmar en Lidl geen legbatterij-eieren meer! In 2012 komt hier een Europees verbod op.
Maar dat lijkt nog maar een eerste stap in de goede richting.
Onlangs verkoos de Stichting Wakker Dier zelfs het scharrelei tot 'Grootste Liegebeest' van het jaar. Ze riep de overheid op om de naam te veranderen in 'Schuurei' omdat scharrelkippen altijd binnen in een schuur blijken te zitten. Er zijn trouwens allang veel betere alternatieven zoals: graseieren, vrije uitloop eieren en Rondeel eieren. Zouden de 'nepscharreleieren' over een paar jaartjes ook uit de schappen zijn verdwenen?

Verwarrend? Zeker, maar er is hoop! Begin dit jaar kondigde Albert Heijn aan dat al hun eigen producten in 2015 duurzaam zijn! Dat houdt in: de producten zijn vrij van kinder- en slavenarbeid, er worden wereldwijd eerlijke prijzen en leefbare lonen aan de makers betaald en de producten voldoen aan de eisen van milieu en dierenwelzijn. Hopelijk volgen de anderen ook. Want eigenlijk is er maar één oplossing: weg met de onverantwoorde producten uit de supermarkten.

Daar moet je als klant op kunnen rekenen...

Door: Lara van Aalst

 
 

Laatste recept