Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Enquete

Sta je in de supermarkt bij het schap met noten. Je wilt cashewnoten maar je kan kiezen uit 3 verschillende bakjes waar evenveel in zit. Welke noten kies jij?
 

Wat eet ik? RSS Feed

Abboneer je op de Wat eet ik? RSS Feed

Voedingsweetjes

Wat eet ik? Weetjes ...

Op bezoek ...

We hebben 218 gasten online

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Groene Sinterklaas stopt duurzame chocoladeletter in schoen Afdrukken E-mailadres

chocolate_letters_alphabetWaar ze in 2009 nog maar beperkt verkrijgbaar waren, worden dit jaar de duurzame chocoladeletters in ruim 66% van alle supermarkten verkocht.
Gaat de Sint dit jaar voor ‘fout’ of ‘verantwoord’ chocolade  snoepgoed? De keus is aan jou. Maar, pas op:  “Wie zoet is krijgt lekkers wie stout is de roe”!

Er schijnt namelijk heel wat fout te gaan bij de productie en handel van ons chocoladeletter-alfabet.
‘Fout' omdat ze geproduceerd zijn onder zware werkomstandigheden (waarbij vrijwel altijd sprake is van kinderarbeid). Voor al dit zware werk wordt vervolgens ook maar heel weinig betaald. Slechts 3% van de totale opbrengst van chocola gaat naar de cacaoboeren. Bovendien worden bossen  gekapt en de grond uitgeput voor de cacaoteelt. Terwijl de grond  ook op een milieuvriendelijke manier vruchtbaar gehouden zou kunnen worden.

Redenen genoeg om als overheid en industrie de daad bij het woord te voeren en wat aan deze misstanden te gaan doen. Zie hiervoor de intentieverklaring van de cacoasector met het Min. van Landbouw

De duurzame chocoladeletters zijn  te koop bij  de grote ketens als Albert Heijn en Aldi. Maar ook bij Dirk, Coop of Spar, Plus, C1000 en Super de Boer  Naast deze supermarktketens verkopen ook andere grote winkels zoals Hema, Jamin, Kruidvat en Makro Nederland deze duurzame chocoladeletters en natuurlijk Fair-Trade en Max Havelaar.(UTZ Certified).

Vanaf 2012 zijn alle chocoladeletters in Nederlandse supermarkten gemaakt van duurzame chocolade. Zo beloofde (Sinter)Klaas van den Doel, ex-voorzitter van supermarktkoepel CBL.

Dus, Zwarte Pieten die deze Sinterklaasmaand met de smoes aankomen: ”ik kon ze niet vinden!”, worden direct naar Spanje teruggestuurd. Voor alle andere smoezen, zoals die je vorig jaar kon lezen van kritische Mond snoerenSpitslezers’  heeft De Sint helemaal geen goed woord over.
Zij moeten niet verbaast zijn als er helemaal niets in hun schoen zit, of zelfs helemaal geen schoen meer bij de schoorsteen aantreffen.
Gefluisterd wordt namelijk dat de Pieten deze schoenen  naar Afrika sturen,  zodat de kinderen de noeste arbeid in ieder geval niet  op blote voeten hoeven te verrichten…
CacaoKind

Door: Lara van Aalst

 
 

Laatste recept